Запитвания
bg

Гранд логистикс ЕООД

0700 20 255на цената на един градски разговор

Как да изпращате тежкотоварни и извънгабаритни товари

Как да изпращате тежкотоварни и извънгабаритни товари

Транспортирането на тежки товари и извънгабаритни товари е доста сложно има много специфика, която може да ви причини голямо главоболие.

Струва си да се информирате и да се подготвите добре, преди да предприемете изпращане на тежък или извънгабаритен товар. В тази статия ще поместим няколко съвета за транспорта на тежки и извънгабаритни товари, но първо няколко основни неща, които ще ви дадат по-ясна представа какво представлява самия процес на превоз на тежки и извънгабаритни товари.

Тежки товари са тези, които трябва да бъдат транспортирани с помощта на специализирани ремаркета, издържащи допълнително натоварване, а извънгабаритни товари са товари с размери и/или тегло, които надхвърлят законовите граници и изискват специално оборудване и разрешителни за изпращане. Извънгабаритните товари са неделими, което означава, че не могат да се разглобяват или намаляват по размер и да се изпращат като отделни редовни товари. Производственото оборудване, промишлените пратки като големи машини и превозните средства обикновено се изпращат като тежкотоварни или като извънгабаритни товари.

Преди да транспортирате тежки товари или извънгабаритни товари, трябва да придобиете всички необходими разрешителни. Имат различни разпоредби и ограничения, когато става въпрос за превоз на извънгабаритни товари, а ако превозвате през различни държи, трябва да получите разрешения във всяка от тези юрисдикции. Имайте предвид, че получаването на разрешителни може да отнеме до няколко седмици. Основното правило е: колкото по-голям е товарът, толкова повече време ще отнеме, за да получите разрешение за превоз. Получаването на правилните разрешителни е важна стъпка, тъй като липсата на разрешителни или грешните може да ви струва много време и пари.

Вземете предвид тези неща, когато превозвате тежки и/или извънгабаритни товари: необходими ли са помощни превозни средства, като придружаващи автомобили, например или има ли строителни зони, или мостове по маршрута; какви ще бъдат метеорологичните условия през периода на доставка, както и колко дни ще отнеме самата доставка.

Има различни видове ремаркета за превоз на тежкотоварни и извънгабаритни товари, като ремарке с борд, плоско ремарке, платформа с ниско легло,  ремаркета с „гъши врат“ и др. Бордово ремарке ⁠ за извънгабаритен товар е вид ремарке, без страни или покрив, което позволява по-лесно товарене/разтоварване на товара. Плоското ремарке ⁠е такова ремарке, което няма странични стени или покрив, което също улеснява товаренето/разтоварването и пренасянето на товари с различни форми и размери. Ниското ремарке се товари отстрани или отгоре, а понякога колесните машини (особено строителните машини с верижни колела) се придвижват и слизат с помощта на сгъваеми рампи в точките на заминаване и местоназначение, докато са обезопасени/закрепени по време на транзит. Счита се, че този вид ремаркета предлагат по-добро пренасяне на натовареното и по-добро разпределение на теглото.

Как да изпратите тежки или извънгабаритни товари? Първо - Намерете правилната компания. Като се има предвид сложната логистика на доставката на извънгабаритни товари, ще спестите много време и пари, като намерите добра спедиторска компания за превоз на товари, която не само ще организира и реализира транспорта, но ще ви помогне с всичко свързано със самота доставка. Най-евтиният вариант не винаги е най-добрият и не всеки превозвач ще бъде достатъчен. Трябва да намерите надежден вариант за транспорт, за да сте сигурни, че вашият товар пристига безопасно и навреме.

Второ -  точните размери и тегло на вашия товар са от съществено значение. Правилното измерване на дължината, ширината, височината и теглото на вашия товар е от решаващо значение при транспортирането на тежки и извънгабаритни товари превози. Няколко сантиметра разлика може да доведат до промяна на маршрута и цената и ако впоследствие размерите или теглото бъдат променени, превозвачът ще трябва да кандидатства повторно за друго разрешение, което ще доведе до допълнителни такси и прекъсвания на доставката. Също така, опитайте се да предоставите точни описания на товара (със снимки или скици), за да може да се избере правилния тип камион.

Трето - планирайте как ще натоварите/разтоварите товара си. Преди да отпътува, вашият товар ще трябва да бъде натоварен безопасно на ремаркето. В зависимост от товара може да се нуждаете от кран или мотокар, за да направите това, също важи и при разтоварването. В случай на забавяне на товаренето или разтоварването, може да се наложи да заплатите допълнителни такси. Планирайте всичко предварително. Тъй като доставката с големи размери често изисква специално оборудване и камиони, които могат да бъдат в ограничени количества, е добра идея да си отделите повече време. Това може да отнеме седмици, а по-сложните натоварвания могат да отнемат дори месеци. Колкото по-рано започнете да планирате, толкова по-добре, така че можете да направите всичко възможно, за да избегнете забавяния или например проблеми с маршрута, в последния момент.

Четвърто - проверете всички специални изисквания за доставка. Изискванията за доставка и опаковане ще бъдат различни в зависимост от вида на вашия товар. Помислете дали имате нужда от специализирано оборудване за транспортиране, като знамена, въртящи се светлини, точки за закрепване или подпори. Ако товарът ви е крехък, трябва да го закачите за камиона, а ако е чувствителен, трябва да го предпазите от елементите с брезент. Това специализирано оборудване е скъпо и търсено и трябва предварително да бъде уговорено.

Пето - координирайте се с получателя на товара. Проверете с мястото за доставка, че разполагат с подходящото оборудване за безопасно разтоварване на товара. Много проблеми при превоза на тежки превози възникват поради лоша комуникация между изпращача и получателя. 

Шесто - помислете за застраховка на товари. Товарите с големи размери обикновено са скъпи, така че се уверете, че вашият артикул е застрахован, преди да го поставите на превозното средство. 

Седмо - уверете се, че превозвачът ще се погрижи за всички разрешителните за доставка. Обикновено превозвачът кандидатства за разрешителните и ще включи това в офертата за доставка. За да избегнете изненади, уверете се, че това е така и с вашия товар, преди да сключите договор за транспорт на извънгабаритен товар

И последно - очаквайте неочакваното. При превоза на товари винаги има възможност за неочаквани препятствия и това е особено вярно за превозите на тежкотоварни и извънгабаритни превози, като се има предвид колко сложно може да бъде дори при най-внимателно планиране и график. И когато възникнат проблеми, трябва да действате бързо. Ето защо е важно да се подготвите за неочакваното.

Транспортирането на тежкотоварни и извънгабаритни товари е сложно, без съмнение. И най-доброто, което можете да направите, за да избегнете стреса и да спестите време и пари, е да се информирате, да планирате предварително и да оставите професионалистите да ви помогнат.