Запитвания
bg

Гранд логистикс ЕООД

0700 20 255на цената на един градски разговор

Видове палети

Видове палети. Как да изберем вида и размера на палета, за да опаковаме и подготвим товара за транспорт.

Видове палети

Вие сте нов в изпращането на стока, искате да спестите време и да бъдете сигурен, че пратката ви ще пристигне невредима. Трябва да я опаковате и подготвите за изпращане. Ето малко полезна информация от нас.

Какво е палет? Палетът е плоска конструкция, изработена от дърво, пластмаса, композит или метал, върху която товарите са подредени, обезопасени и готови за превоз. Той има както горна, така и долна част, а конструкцията му позволява вилиците на мотокара или палетната количка да се плъзгат под него, за да го повдигнат.

Колко вида палети има? По света има различни стандарти, видове и размери за палети. Въвеждането на стандартни размери при палетите, помага за определяне на площта, която един товар би заел, както и успешното му съчетаване с други в товарното помещение, при експедиция. В Европа стандартният по размери палет се нарича европалет – стандарт EUR, EUR1  и е най-предпочитан, с оглед на оползотворяване на мястото в камиона, a EUR2 и EUR3 – индустриални. По-нестандартните палети по заемат повече място, защото по-трудно с тях се запълва оптималното товарното помещение. В таблицата са посочени основните размери на описаните палети.

От какво са направени палетите и каква е разликата между тях? На база на материала, от който са направени, палетите биват: дървени палети, палети от пресована дървесина, шперплат палети, метални палети, пластмасови палети, палети от велпапе. Палетите, които се използват най-често при превоз на товари, са дървени, пластмасови и метални.  Дървените палети са издръжливи, могат да се справят с голяма тежест и са лесни за ремонт, рециклиране и повторна у потреба. Най-големият им недостатък е теглото им, което може да увеличи цената на пратката. Също така дървесината лесно се поврежда от влагата, а напуквания и други деформации на могат да причинят повреда на товара. Пластмасовите палети тежат по-малко от дървените палети и са достатъчно здрави и безопасни за работа. Устойчиви са на влага и корозия, което увеличава техния живот. Те обаче не са толкова лесни за ремонт, колкото дървените палети, не могат да се рециклират и са по-скъпи. Металните палети могат да се справят с по-голяма тежест от дървените и пластмасовите палети. Освен това са по-евтини, лесно се дезинфекцират и не корозират с времето. Основният им недостатък е, че те се поправят трудно и са по-тежки от пластмасовите палети, което може да увеличи разходите за доставка.

Как да изберем правилния тип палет за доставка? Първо, определете бюджета си. Някои палети са по-евтини от други, някои могат да се използват за по-дълго време, а някои могат лесно да се рециклират. Второ, определете кой материал отговаря най-добре за транспорта на вашия товар – тежък ли е товарът или не.  Трето, изберете размера и вида на палетите въз основа на вашите ограничения за транспорт и съхранение. Вашият избор на размер на палета зависи от това, което превозвате, къде го транспортирате и как планирате да натоварите и разтоварите товара си. На следващо място, помислете за размера на вашия склад и възможностите на товарното оборудване, а капацитетът на палета зависи от размерите, вида и материала на палета.

Видове палети

Колко кашона се поберат на палет? Броят на кашоните, които се поберат на палета, зависи от размерите му, от този на кутиите и това как ще бъдат подредени. По принцип палетите със стандартен размер не трябва да надвишават 1,50м. Те трябва да бъдат подредени от най-тежките на дъното, до най-леките отгоре.

В случай, че имате някакви въпроси, информацията ни за контакт е в долната част на уеб сайта. Свържете се с нас!

Гранд Логистикс