Запитвания
bg

Гранд логистикс ЕООД

0700 20 255на цената на един градски разговор

Въздушен транспорт на товари

Въздушен транспорт на товари

Въздушен транспорт на товари - организиране, предимства и недостатъци.

Преди дълго пътуване човек е изправен пред избора с кое транспортно средство да стигне до крайната си дестинация. Същото важи и при изпращането на товари на по-дълги разстояния. Географията на пътуванията непрекъснато се разширява, което до голяма степен се улеснява от развитието на въздушния транспорт. По-голямата част от международните пътувания са по въздух. Въздушният транспорт има своите неоспорими предимства. На първо място това е скоростта. Днес самолетите са най -бързият транспорт в света. Ако трябва бързо товарът ви да стигне до определено място, това от което се нуждаете, когато на влак или на камион са им необходими няколко дни, тогава на помощ идва въздушният транспорт. Освен това вашият въздушен транспорт на товари може да бъде организиран и реализиран дори без да се налага да напускате офиса си.

Предимствата на въздушния транспорт включват повишен „комфорт“ за товара ви. За много товари това е от съществено значение. Друго предимство, което може да се отдаде на въздушното карго, е безопасността. Както показва статистиката, въздушният транспорт все пак е един от най-безопасните видове транспорт. Единственият недостатък на въздушното карго е по-високата цена на услугата. Но предвид горните предимства и това, че може да бъде много добре организиран и реализиран, той се изплаща. Освен това много авиокомпании практикуват да предоставят специални цени, прилагайки гъвкава ценова политика.

Въздушният транспорт всъщност е единственият вид съществуващ транспорт, който може да стигне до всяка точка на планетата, който други видове транспорт не могат да осигурят, поради обвързаността им към сухопътните маршрути. Въздушният транспорт с право се нарича най-удобният, бърз и безопасен транспорт, който ще транспортира товара ви, където и да се наложи.

Съвременният свят не може да съществува без авиация. Въздушният транспорт е признат за универсален. Той заема изключително важно място при превоза на стоки за различни цели. В много кратък период от време въздушният транспорт спечели значителен дял на пазара за превоз на товари. Той замени значително такива стандартни методи за доставка като по суша (железопътен транспорт, автомобили) и по море (кораби). Доскоро беше невъзможно да се лети на дълги разстояния без спиране и зареждане с гориво. Днес ситуацията е коренно различна. Станаха възможни трансатлантически полети без кацания. Предполага се, че много скоро полетите ще бъдат възможни на още по-големи разстояния.

Какви са плюсовете и минусите на въздушния транспорт? Струва си да се подчертаят предимствата на въздушният транспорт - липса на географски пречки, надеждност, висока скорост. Транспортирането чрез въздушен транспорт е много бързо. Просто няма друг вариант, когато трябва да транспортирате стоки в рамките на часове или дори минути. Може да се наложи да доставите нетрайни стоки или лекарства. Много по-трудно е да се развали товарът ви или да се откраднат стоки, отколкото при други условия. Разбира се, във всеки бизнес има риск. Транспортирането със самолет не прави изключение. В този случай обаче щетите се свързват само със трудности възникнали на земята(например товаренето е извършено небрежно). Системата за мониторинг е въведена във въздушния транспорт от много дълго време. Тя дава възможност да се анализира всичко, което се случва с товара. Също така тази система гарантира безопасността на стоките. Тук си струва да споменем особеностите на митническия контрол поотделно. Когато товарът пътува по въздух той се проверява два пъти. Първият път - при заминаване, вторият - при получаване. Няма проверка на всеки граничен пункт. Това до голяма степен се дължи на това, че се осигурява стабилна скорост на транспортиране, както и рискът от повреда е сведен до минимум. Географските бариери пред въздушния транспорт не са страшни. Във въздуха няма морета, пътища, планини или други подобни препятствия. Всичко това остава на земята. Никой друг вид транспорт не може да се похвали с такава гъвкавост, както въздушният транспорт. Що се отнася до обема на товарите, които могат да бъдат транспортирани с въздушен транспорт, цифрите тук са много впечатляващи. Съвременните самолети осигуряват възможност за транспортиране на тонове товари. В същото време и разстоянието може да бъде доста впечатляващо.

Какви са недостатъците на въздушния транспорт? Както всеки друг вид транспорт, авиацията има своите недостатъци. Основните включват следното – по-висока цена, зависимост от метеорологичните условия, има нужда да се използва различен вид транспорт, за да се пренесат стоките на определено място. Да, въздушният транспорт струва прилична сума, но надеждността и бързината колко струват?! Когато трябва да извършите транспортиране на голямо разстояние, бързо, сигурно и ефективно, не можете без самолет. Вярно е съществува риск от забавяне - неблагоприятните метеорологични условия са най-честата причина - мълнии, проливен дъжд, силен вятър - всичко това не позволява на самолета да излети навреме. В резултат на това превозвачът е просто принуден да отмени полета, докато времето се нормализира. Но този риск съществува и при другите транспортни средства за товари. Въздушният транспорт много често е свързан с допълнителни разходи. Няма начин да транспортирате стоките си на точно определения адрес – товарът се доставя се до най-близкото летище, което предполага и наличието на автомобил, който ще транспортира товара от точката на разтоварване до определено място. Горепосочените недостатъци на въздушния транспорт трудно могат да се считат за значителни и особено ако акцентът е върху висока скорост и качество на услугата. Поради тази причина все повече предприятия предпочитат да поръчват въздушен транспорт за доставка на стоки.

Важно е не само да знаете плюсовете и минусите на въздушния транспорт, но и да разберете как се гарантира безопасността в случай на такъв транспорт. Тук службата за сигурност на авиацията отговаря за всичко. При въздушен транспорт сигурността се осигурява чрез следните процедури: забрана на достъпа на непознати и автомобили до контролираната зона на летището; защита на въздухоплавателното средство по време на паркиране, което предотвратява влизането на нарушители; забрана за транспортиране по въздух на запалими, радиоактивни, взривни вещества, боеприпаси, оръжия и др .; инспекция преди и след полет; прилагане на мерки за противозаконна намеса в авиационната дейност. Сега имате ясна представа за плюсовете и минусите на въздушния транспорт и може да прецените дали тази транспортна схема е подходяща за вас.

Съвсем скоро очаквайте и нашите специални предложения за въздушно карго до Северна и Южна Америка, а до тогава – оставаме на ваше разположение. Въздушно карго Гранд Логистикс – точно навреме!

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

КАКВО ЗНАЕМ ИЛИ НЕ ЗА ВЪЗДУШНИЯ ПРЕВОЗ НА ТОВАРИ

МЕЖДУНАРОДНА СПЕДИЦИЯ И МЕЖДУНАРОДНИ ПРЕВОЗИ

МУЛТИМОДАЛЕН ПРЕВОЗ НА ТОВАРИ