Запитвания
bg

Гранд логистикс ЕООД

0700 20 255на цената на един градски разговор

6 начина да спестите пари при превоз на товари

6 начина да спестите пари при превоз на товари

6 начина да спестите пари при превоз на товари

Транспорт на товари е имало и винаги ще има. Макар че превозът на товари не е евтина услуга, а понякога разходите за доставка могат да бъдат почти колкото стойността на самата пратка, то този вид услуги си остава една от най-търсените. Транспортът на стоките си остава една от основните дейности в бизнеса, но разходите за него понякога може да ви доведе голямо главоболие. Да, има транспорт на определени видове товари, който наистина е скъп, това е преди всичко наложено от спецификата на товара, но в повечето случаи винаги може да се направи нещо, за да се намали цената на транспорт за повечето товарите.

Ето малък списък с няколко начина, които могат да ви помогнат да спестите малко пари от доставката.

1. Доставка от база/терминал до база/терминал.

Да, не е много удобно, защото изисква време и ресурси от ваша страна и естествено от страна на получателя, но ако имате възможност – направете го. Това може да ви спести доста пари от различни такси - за превоз, за ограничен достъп, специфични изисквания за превозно средство, фиксирано време на доставка и др. Всъщност това е най-евтиният вариант за доставка на товари.

2. Палетизирайте вашите пратки и направете товара си подреждащ.

Това не е строго правило, тъй като политиките на превозвача варират, но някои превозвачи ще таксуват повече за непалетизирана пратка поради по-ниската маневреност и по-висок риск от повреда. Палетизирането може да намали транспортните разходи само по себе си, но имайте предвид, че палетите помагат и за предотвратяване на повреди, а избегнатите щети са спестени пари.

Направете товара си подреждащ, а когато е на палет стифируем, защото тогава полезния обем, който ще заема товара ще е по-малък респективно и цената ще е по-ниска. Ако е възможно, уверете се, че вашият товар може да издържи тежестта на друг отгоре. Превозвачите се опитват да увеличат максимално пространството, използвано в своите камиони, поради което товар без подреждане ще струва повече (потенциално много повече) от този, който може да се подрежда. Ако товарът ви не може да се подрежда, имайте предвид, че може да бъде подредена само отгоре и в почти всички случаи се таксува като не подреждащ се. Ето защо би било най-добре да се консултирате предварително с вашия специалист по доставка.

3. Използвайте повторно вашите палети.

Повторното използване на палети е също добър вариант за спестяване на пари за доставка. Ако изпращате или планирате да изпращате малко по-често товари, изчислете колко ще ви струва закупуването на всички необходими нови палети или сандъци. Огледайте се и вижте колко от досега използваните от вас могат да бъдат натоварени отново. Вие също със сигурност получавате пратки, а ако вашият получател ще ви изпраща нещо обратно, накарайте го да използва палета или сандъка, който вече сте му изпратили. Съхранявайки ги, товарейки и използвайки ги правилно палетите и сандъците могат да бъдат доста дълго време годни за употреба.

4. Не пренебрегвайте предложенията от вашия спедитор за интермодален транспорт. Доставката по шосе е най-бързият начин да получите своя товар от точка А до точка Б, когато става въпрос за наземна доставка. Въпреки това, ако искате да спестите малко пари, помислете за интермодална доставка. Интермодална доставка просто означава, че ще превозвате с няколко вида транспорт (автомобилен, железопътен, океански, въздушен) по време на едно пътуване. При сухопътните пратки най-често срещаният транспорт е автомобилен и железопътен, което означава, че вашата пратка ще се движи с влак. Транспортирането на товари с влак е по-евтиният, по-екологичен, но и по-бавен вариант. Ако вашата пратка е чувствителна към времето, тогава не препоръчваме да опитвате това, но въпреки това, ако основната ви цел е да спестите, тогава може да искате да вземете предвид интермодалните превози.

5. Застраховайте вашата пратка.

Под 2% от всички пратки се губят или повреждат при транспортиране. Това не звучи много, докато не ви се случи. Ето защо е много важно да вземете всички предпазни мерки това да не се случи. Предотвратете повреда, като се уверите, че вашият товар е правилно опакован. Не забравяйте да направите снимки - при изпращане и по възможност след получаването му. Вие също ще искате да проверите за признаци на повреда, когато вашият товар пристигне и да се уверите, че всичко е наред.

Повярвайте, ако вашият товар се загуби, снимките, които сте направили, ще помогнат на да го намерят по-бързо и по-лесно.

В зависимост от това какво изпращате, стандартната застраховка може да покрие много или може покритието да е твърде малко, а една допълнителна застраховка на товара изобщо не е голям разход, макар че често се твърди обратното. Поинтересувайте се и поискайте застраховка от трета страна. Ако изпращате редовно стоки, тя определено ще се изплати в дългосрочен план. Това е просто въпрос на проста статистическа вероятност.

6. Поискайте вашата оферта навреме.

Преди да поискате оферта за транспорт на товара ви, убедете се, че сте готови за изпращането му. Чудесно е да имате цена за транспорт от преди две, три седмици или месец – разходът ви ще бъде определено планиран, но вероятността да бъдете изненадани в последния момент е доста голяма. В повечето случаи цената не винаги е актуална. Добре е да се проучи цената предварително, да се изисква дори оферта, но ако нямате готовност за транспорт, то тя ще ви послужи само за ориентир. Много превозвачи и спедитори предоставят оферти въз основа на наличността за натоварване към момента. Това означава, че ако получите оферта днес и оферта отново утре за същата пратка, може да получите различна цена.

Идеалното време за заявка за транспорт на вашата пратка е 2-3 работни дни предварително за LTL товари и 4-5 работни дни предварително за FTL товари. Предоставянето на достатъчно време на превозвачите и спедиторите, за да се подготвят за вземането на вашия товар, е от решаващо значение.

Запомнете - спестяването на пари и бързата доставка не се комбинират добре. Обикновено най-евтиният начин за доставка ще бъде и най-бавният и обратно. Но ако всичко бъде добре планирано и подготвено, то спестяването на пари за доставка ви е гарантирано.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

ОФЕРТА ЗА ПРЕВОЗ НА ТОВАРИ И ЗАЯВКА ЗА ТРАНСПОРТ

КОИ СА ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ЩЕТИ ПО СТОКИТЕ ПРИ ТРАНСПОРТ

КАКВО Е ВАЖНО ДА НАПРАВИТЕ, АКО ТОВАРЪТ ВИ ПРИСТЕГНЕ УВРЕДЕН

МУЛТИМОДАЛЕН ПРЕВОЗ НА ТОВАРИ